BrainTuning Podcast

Λιγότερο στρες, περισσότερος διαλογισμός!

Episode Summary

Η καθημερινότητά μας πολλές φορές οδηγεί στη συσσώρευση υπερβολικού στρες, το οποίο δεν αντιλαμβανόμαστε καν, γιατί έχουμε συνηθίσει να ζούμε με αυτό. Όμως το στρες εκδηλώνεται στη συμπεριφορά και την υγεία μας, και χρειάζεται να παρατηρούμε διαρκώς τον εαυτό μας για να το διαχειριζόμαστε καλύτερα. Έτσι, τα επίπεδα του στρες παραμένουν στα φυσιολογικά επίπεδα, επηρεάζοντας θετικά και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Σε αυτό το επεισόδιο προτείνουμε μια άσκηση αναπνοής εμπνευσμένη από την γιόγκα όπου στρέφουμε την προσοχή μας στα σημεία του σώματος και τα εσωτερικά μας όργανα που συγκεντρώνεται το στρες. Βρες ένα ήσυχο μέρος, κλείσε για λίγο κινητό ή οτιδήποτε σε αποσπά και αφιέρωσε αυτά τα λεπτά στον εαυτό σου. Αν οδηγείς ή κάνεις κάτι που απαιτεί την προσοχή σου αποθήκευσέ το και άκουσέ το όταν θα βρίσκεσαι σε κατάσταση ηρεμίας. Καλή απόλαυση! Κείμενα Ιωάννα Μπακρατσά, Χρύσα Κούρεντα. Αφήγηση και μουσική Χρύσα Κούρεντα. Η ηχογράφηση γίνεται στο OpenStudio Post.

Episode Transcription

Καλώς ήρθες στο braintuning podcast! Είμαστε η Χρύσα και η Ιωάννα και μαζί θα παρουσιάζουμε κάθε βδομάδα ένα διαλογισμό στα ελληνικά και στα αγγλικά. Η ιδέα αυτού του podcast μας ήρθε μέσα από την προσωπική μας αναζήτηση και πειραματισμό ετών πάνω στο διαλογισμό. Είδαμε ότι με την εξάσκηση, ο νους εκπαιδεύεται στο να εστιάζει και να αναπτύσσει συνειδητότητα και όσο πιο συχνά εξασκούμαστε τόσο πιο εύκολο είναι να παραμένουμε συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουμε στο παρόν. Είτε είσαι αρχάριος, είτε είσαι προχωρημένος στο μονοπάτι του διαλογισμού, μπορείς να νιώσεις τα οφέλη. Ξεκινάμε….

 

Το στρες είναι μια φυσική λειτουργία του αυτόνομου νευρικού μας συστήματός που μας βοηθάει να μπούμε σε αντίδραση μάχης ή φυγής όταν βρισκόμαστε μπροστά σε μια φυσική απειλή. Το υπερβολικό και μακροχρόνιο στρες μπορεί να μας οδηγήσει σε έλλειψη συγκέντρωσης, ανικανότητα να ολοκληρώσουμε κάποια εργασία, συχνά κρυολογήματα, σωματικούς πόνους, αυτοάνοσα νοσήματα, υψηλή αρτηριακή πίεση, πονοκεφάλους, ευερεθιστότητα, προβλήματα στον ύπνο, αλλαγή στην όρεξη. Ο διαλογισμός είναι πολύ αποτελεσματικός στη διαχείριση του στρες, επειδή ο εγκέφαλος δεν διαχωρίζει κάτι που φανταζόμαστε με κάτι που βιώνουμε εκείνη τη στιγμή. Έτσι, με την συστηματική εξάσκηση του διαλογισμού μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε το υπερβολικό και βλαβερό στρες μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες. Ας ξεκινήσουμε!

Μπορείς να καθίσεις ή να ξαπλώσεις σε ένα αναπαυτικό σημείο, να χαλαρώσεις τα ρούχα σου εάν τυχόν σε σφίγγουν. Ήρθε η ώρα να εκπαιδεύσεις το νου σου να βρίσκεται στο παρόν, στο εδώ και τώρα. Εάν επέλεξες την καθιστή στάση, ίσιωσε την πλάτη σου, με τρόπο που να νιώθεις ότι η σπονδυλική σου στήλη δεν πιέζεται. Στην ξαπλωτή στάση μείνε ανάσκελα σε μια ουδέτερη θέση όπου μπορείς να παρατηρήσεις αν υπάρχει κάποιο σφίξιμο στο σώμα σου. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να χαλαρώσεις.

Κλείσε τα μάτια σου και πάρε μερικές βαθιές αναπνοές, εισπνέοντας από τη μύτη και εκπνέοντας αργά από το στόμα. Συγκεντρώσου στην ανάσα σου. Παρατήρησε πόσο φυσικός, πόσο αρμονικός, πόσο ήρεμος, πόσο χαλαρός είναι ήδη ο ρυθμός της αναπνοής σου και όσο περισσότερο συγκεντρώνεσαι σε αυτόν, τόσο περισσότερο αφήνεσαι. Η κάθε αναπνοή γίνεται πιο βαθιά, πιο χαλαρή και πιο απολαυστική. 

΄Αρχισε να στρέφεις την προσοχή σου στο σώμα σου αργά, από τα πόδια προς την κορυφή του κεφαλιού. 

Νιώσε τα πέλματά σου, αργά αργά συνέχισε προς τις γάμπες, σκάναρε τα πόδια μέχρι το ισχίο. Καθώς παρατηρείς το σώμα σου πρόσεξε αν υπάρχουν σφιξίματα, χαλάρωσε.

Συνέχισε στην περιοχή της λεκάνης, στην κοιλιά, στην πλάτη, μείνε λίγο στην περιοχή του θώρακα, νιώσε την καρδιά σου. Νιώσε τους ώμους σου, όπου υπάρχει ένταση επίτρεψέ της να απελευθερωθεί. Συνέχισε με τα μπράτσα,τους αγκώνες, τα χέρια. Άφησέ τα να μαλακώσουν. Συνέχισε με τον αυχένα, την πίσω μεριά του κεφαλιού και το πρόσωπο. Χαλάρωσε το στόμα, τη γνάθο, τα μάτια.

 

Αφέσου, εμπιστεύσου τη σοφία του σώματός σου, είσαι ασφαλής. Βρίσκεσαι στο εδώ και τώρα.

Ένας διαφορετικός τρόπος αναπνοής είναι να φανταστείς ότι η εισπνοή και η εκπνοή γίνεται από ένα συγκεκριμένο σημείο ή όργανο του σώματός σου.

Και τώρα παρατήρησε σε ποια σημεία του σώματος υπάρχει αποθηκευμένη ένταση.

Στρέψε λοιπόν όλη σου την προσοχή στο σημείο εκείνο και φαντάσου ότι η αναπνοή σου γίνεται από εκεί. Αν για παράδειγμα νιώθεις ένταση στον αυχένα σου, φαντάσου ότι αναπνέεις μέσα από αυτόν. Πάρε βαθιές χαλαρωτικές ανάσες, μέχρι να νιώσεις να μαλακώσει. Τώρα πήγαινε και στα υπόλοιπα σημεία αν υπάρχουν, και επανάλαβε την ίδια διαδικασία. Μόλις εντοπίσεις και απελευθερώσεις όλα τα σημεία του σώματός σου, ήρθε η στιγμή να παρατηρήσεις και τα εσωτερικά σου όργανα. Αν για παράδειγμα νιώθεις την ένταση να παραμένει στο στομάχι, φαντάσου ότι αναπνέεις μέσα από αυτό. Πάρε όσο χρόνο χρειάζεσαι μέχρι να νιώσεις το περιττό στρες να αποβάλλεται από το σώμα σου. Αφιέρωσε αυτόν τον χρόνο στον εαυτό σου. 

Σιγά σιγά επιστρέφεις στον κανονικό ρυθμό της αναπνοής σου, συγκρατείς την αίσθηση χαλάρωσης που μόλις βίωσες και όταν νιώσεις έτοιμος άνοιξε τα μάτια σου.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάθε φορά που νιώθεις το στρες να σε κατακλύζει, κλείσε τα μάτια σου και πάρε μερικές βαθιές αναπνοές, εισπνέοντας από τη μύτη και εκπνέοντας αργά από το στόμα. 

Να θυμάσαι ότι με τη μείωση και τη σωστή διαχείριση του στρες, μειώνονται τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα και βελτιώνεται σταδιακά η υγεία μας.

Meditations are written and spoken by Chryssa Kourenta and Joanna Bakratsa, music is created and sound is edited by Chryssa Kourenta. Recordings are done at Open Studio Post. You can find the “Brain Tuning Podcast” in all podcast applications. If you enjoy our work and would like to support us, we have set up a donation button on the website www.holisticenergy.club. This will give us the opportunity to continue sharing more self-development techniques with you. For more information you can visit www.holisticenergy.club and www.wizebeeproject.com.